Бургас, к-с ``Меден рудник`` бл. 25

НЛК „Море“ 2024

На 11.05.2024 г. от 17:00 часа в зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“ се състоя тържество по повод връчване на наградите от Национален литературен конкурс „Море” 2024. Това е десетото юбилейно издание на конкурса като национален, организиран от народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985” със съдействието на Община Бургас. Сред гостите уважили празника бе г-жа Диана Саватева – зам. кмет култура и вероизповедания, Община Бургас.
По традиция журито се избира от утвърдени имена в литературния живот от Бургас и страната. Председател на журито за 2024 г. е доц. д-р Иван Христов, с членове Катерина Стойкова и Румяна Емануилиду. Участниците в конкурса са от цялата страна на възраст от 15 до 30 г., разделени в две възрастови групи – от 15 до 20 г. и от 21 до 30 г.
В юбилейното издание наш гост бе носителят на наградата за 2020 г. Калоян Христов, който представи книгата си „Апология на сетивността“ и Стефан Гончаров – носител на наградата за 2022 г., с отпечатаната стихосбирка, която е част от наградата, „Костите на вятъра“. За доброто настроение на гостите допринесоха изпълненията на вокално студио „Примо“, Теодор Костов – клас пиано при НЧ „Св. св. Кирил и Методий 1985” и Ивайла Белалова, възпитаник на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“.
Всички отличени получиха, като част от подаръка си, последният сборник „Измечтано море“ издаден от читалището с отличените творби за 2020 и 2022 година. Редактор и съставител е известната бургаска авторка Калина Тельянова, а художник на корицата е Ванеса Александрова, студент от Национална художествена академия филиал Бургас.
Решението на журито:
Първа възрастова група 15-20 г.
Първо място – Гергана Борисова на 19 г. от гр. София.
Второ място – Стелияна Желязова на 16 г. от гр. Бургас.
Трето място – Катрин Спасова на 17 г. от гр. Враца.
Втора възрастова група 21-30 год.
Първо място – Калина Лазарова на 27 г. от гр. София.
Второ място – Денис Олегов на 26 г. от гр. София.
Трето място – Петър Гаргов на 25 г. от гр. София.
ГОЛЯМАТА НАГРАДА тази година се присъжда на Марио Савчев на 23 г. от гр. София. Организаторът на Национален литературен конкурс „Море“, народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985” подарява статуетка, парична и предметна награда, а издателска къща „Знаци” ще отпечата стихосбирка.
Благодарим на партньорите в десетото издание на Национален литературен конкурс „Море” 2024 – Община Бургас и издателска къща „Знаци”.
Отличените творби може да прочетете на www.chitalishte-km.org
Честито на всички наградени!
НЛК "Море" 2024
НЛК "Море" 2024