Бургас, к-с ``Меден рудник`` бл. 25

Хронология

Историческа справка
1985 г.  24 април по решение на ИК на Окръжен съвет Бургас в к/с “Меден рудник” се учредява читалище с името „Св. св. Кирил и Методий“.  Същата година се разкрива и първият самодеен колектив – формация за народни танци с р-л Чернай Джендъров.
1986 г. Създава се хор за руски песни и битова група с р-л Катя Делчева. Стартира и Куклено-театрално студио с р-л Росица Георгиева. Художествените колективи пътуват из страната, изнасят представления, представят се в конкурси. Навсякъде се приемат добре и носят награди за читалището.
1987 г. През месец септември отваря врата школа за чужди езици с 3 групи по английски език и една – с немски.
1988 г. Сформира се музикална школа с класове по пиано, цигулка, акордеон и китара. През годините възпитаници на школата представят читалището в различни музикални конкурси.
1992 г. Читалището се мести в подблоковото пространство на бл. 425 където се намира и сега.
1993 г. Открита е първата читалищна видиотека  в града. Съобразявайки се с новите потребности на населението се взима решение освен книги, да се предлагат и видеокасети, а по-късно компактдискове.
Същата година
   –  Полага се началото на школа по изобразително изкуство с р-л Дарина Колева. По-късно се откриват и секции за работа с природни материали, тъкане и приложно рисуване…
1995 г. Библиотеката започва самостоятелно комплектуване на литература напускайки централизираното библиотечно комплектуване на регионалната библиотека.
1997 г. Спечелен е първият проект с екологична насоченост „Зелена щафета” към Регионален екологичен център за Централна и Източна Европа. Работи се за екологичната култура на децата и техните родители.
1998 г. Новите технологии навлизат в читалището. Закупени са копирна машина и компютър. Прието е още едно предизвикателство – услуги за населението – открито е Ателие за копирни и компютърни услуги.
1999 г.  Създава се детска вокална група с р-л Росица Дукова.
2002 г. Започва автоматизирането на библиотечните процеси, три години по-късно се закупува и специализиран библиотечен софтуер.
Същата година:
   –  По повод първи юни – Деня на детето се организира конкурс за компютърна рисунка, който става традиционен за празника. Участие вземат деца от предучилищна и начална училищна възраст от целия град.
2003 г. Стартира проект “Жълта пътека” разработен и осъществен от читалището с финансовата подкрепа на Проект „Читалища”, Министерство на културата, Програма на ООН за развитие, Програма „Матра” на правителството на Холандия и Американска агенция за международно развитие. Целта на проекта е достъп до информация на хора със зрителни увреждания. Обособява се Звено за информация и обучение на незрящи.  Оборудват се работни станции,  организира се обучение по машинопис и за работа с четящ софтуер JAWS,  създава се фонд книги на дискове, дискети и аудиокасети, което ги прави възможни за прочит от незрящите ползватели.
Същата година:
   – Обявява се конкурс за написване на есе „Излекувай болката с любов”, който започва в рамките на откриването на Звеното за информация и обучение на незрящи. От Общински в по-късен етап прераства в Национален литературен конкурс „Море“.
  – Дава се началото и на станалия по-късно традиционен фотоконкурс „Бургас през обектива”, който се провежда всяка година от тогава за празника на Бургас – Никулден.
   – Започват ежегоднатите изложби гоблени “Цветно вълшебство”, които продължават и до днес.
2005 г. Читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985” е областен координатор на Фондация за развитие „Читалища”. Организират се поредица от събития за Деня на Европа, които се провеждат в рамките на Информационната и комуникационна програма на Делегацията на Европейската комисия в България.
Същата година
  – Започва провеждането на компютърни курсове за деца и възрастни, водени от висококвалифицирани преподаватели.
2007 г. Отваря врати Дневен детски център към читалището. Възможност за почасово гледане на деца и организиране на детски тържества.
2008 г.   Стартира национален литературен конкурс за есе и поезия „Море” даващ поле за изява на млади таланти от цялата страна, изкушени от морската тематика.
Същата година
Започва работа литературното студио „Златни перца”. Участват деца на възраст от 8 до 12 години. Ръководител на студиото е поетесата Калина Тельянова.
  – Читалището става акредитиран център за издаване на международно признатия ITcard сертификат.
2009 г. Отваря врата Лятна академия на изкуствата, която включва занимания с четене на приказки, детски театър, музика и караоке, рисуване с природни материали.
Читалището партньор и в проекти на други организации:
2004 г. Център за независим живот „Нашият живот, нашите идеи” насочен към младежи с увреждания финансиран от Британски съвет България
2005 г. Проект „Достъп до електронна информация за хора с увреждания в българските библиотеки” на СБИР и Британски съвет България.
2009 г. Читалището е одобрено за участие в програма „Глоб@лни библиотеки – България” – реализирана от Министерство на културата и Програмата на ООН за развитие, по  инициатива на фондация „Бил и Мелинда Гейтс” за предосавяне на знания, информация и възможности за повече хора.
2010 г.  Читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985” се включи към програмата „Читалищата достъпно място за обучение”, която е инициирана от УС на Асоциация „Съвременни читалища”, а целта е безплатно да се обучат възрастни хора по първоначална компютърна грамотност, да се достигнат информационните и комуникационните технологии до хора от всички възрасти, независимо от географското положение. 
2011 г.
Читалището организира гражданските дискусии които се провеждат в рамките на проект  „Активни граждански общности чрез читалищата в България” на Платформа АГОРА, финансиран от Фондация „Америка за България”.