Бургас, к-с ``Меден рудник`` бл. 25

НЛК „Море“ 2014

На 12.05.2014 г. от 17,30 ч. в Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски”  се състои тържество по повод връчване на наградите от Национален литературен конкурс „Море”. Това е петото издание на конкурса като национален организиран от читалище „Св.св. Кирил и Методий 1985” със съдействието на Община Бургас.
Партньори: Издателска къща „Знаци”, дружество „Български писател” – Бургас

Морето е магията, която събира талантите. То привлича със своята сила и безкрайност. Като че ли всеки, изкушен от литературата в един или друг момент е посветил стих, мисъл, ред на морето.. Морето е вдъхновение  и за тези, които са родени тук – в Бургас, и за другите, които са от Русе, София, Казанлък, Силистра, Търговище, Видин, Горна Оряховица, Свищов, Ракитово, Роман… Като всяка година, така и сега участниците в конкурса са от цялата страна на възраст от 15 до 25 г. Младите хора умеят да пишат и търсят изява на своето творчество Едно такова място е Национален литературен конкурс „Море”. Изключително приятен за организаторите е и фактът, че някои от авторите участват за втори и трети път.

По традиция журито се избира от утвърдени имена в литературния живот от Бургас и страната. Председател на журито за 2014 г. е Керана Ангелова – поет и писател и членове Добрина Топалова д-р по българска литература и Румяна Емануилиду – публицист и журналист. Композитора Стефан Диомов определя специалната награда „Стихотворение – текст за песен”.

Тържеството по връчване на наградите започна с презентация на книгата „Разговор с водата” на Емилия Найденова носител на Голямата награда на конкурса за 2012 год.

Решението на журито:  категория „ЕСЕ”
Трета награда е за „МОРЕ или за болестта на поетите“ на Ралица  Бориславова Колева, 22 г. София
Втора  награда е за „Морето“ на Николета Живкова Димитрова, 17 г. Бургас
Първа награда за есе  се присъжда на Божидар Симеонов Бояджиев, 18 г. София за „Смъртта на пламъка“

Категория „Поезия”
Трета награда е за София Тодорова Милева, 23 години – Бургас „От мъртвото море“
Втора  награда за поезия е за Антония Станиславова Тодорова, 18 г. – Бургас „Не искам да те чуя“ и другите й стихове
Първа награда за поезия печели Георги Цветков Гаврилов, 22 г. със стихотворението „Хипнози”
Наградата на композитора Стефан Диомов Стихотворение – текст за песен” е за Жулиета Бозова от гр. Пловдив и стихотворението и „Пръстен в морето”
Голямата награда тази година не се присъжда.
След награждаването участници, гости и приятели опитаха от вкусната торта специално направена от сладкарска верига „Ани” по повод петото издание на конкурса.

Наградени есе…
Наградени  поезия…
Снимки