Бургас, к-с ``Меден рудник`` бл. 25

НЛК „Море“ 2016

На 11.05.2016 г. от 18.00 ч. в Културен център „Морско казино”  се състоя тържество по повод връчване на наградите от Национален литературен конкурс „Море” 2016. Това е шестото издание на конкурса като национален организиран от читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1985” със съдействието на Община Бургас.

Празникът започна с представяне на книгата „Корабен дневник на книжната лодка” на Георги Гаврилов. Той е откритие на литературен конкурс „Море” и носител на първа награда за 2014 г. както и второ място на конкурса „Веселин Ханчев” в Стара Загора. На конкурса „Христо Фотев” е отличен с извънредна награда за младо дарование, а на „Южна пролет” е носител на голямата награда.

Морето е магията, която събира талантите. То привлича със своята сила и безкрайност. Като че ли всеки, изкушен от литературата в един или друг момент е посветил стих, мисъл, ред на морето… Това доказа и втората представена книга „Солени мехурчета” издадена от Читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1985”, която съдържа наградените произведения на участниците от 2012 и 2014 година.

Морето е вдъхновение и за тези, които са родени тук – в Бургас, и за тези, родени далеч от него. Като всяка година, така и сега участниците в конкурса са от цялата страна на възраст от 15 до 25 г. Младите хора умеят да пишат и търсят изява на своето творчество. Едно такова място е Национален литературен конкурс „Море”. Тази година в конкурса участваха 106 творби.

По традиция журито се избира от утвърдени имена в литературния живот от Бургас и страната. Председател на журито за 2016 г. е Катерина Стойкова – Клемър поет и главен редактор на издателство Accents Publishing – САЩ  и членове д-р Добрина Топалова литературовед и критик  и Румяна Емануилиду – публицист и журналисти.

Решението на журито:  категория „ЕСЕ” 
Първа награда за есе  се присъжда на Анита Христова Велева, 25 г. Плевен за „Ако те опиша“

Категория „Поезия”
Трета награда е за Теа Петрова Монева, 22 години – Варна за Цикъл стихотворения
Втора награда за поезия е за Екатерина Елинова Андреева, 16 г. – София за Цикъл стихотворения
Първа награда за поезия печели Антонина Георгиева Георгиева, 24 г. – София за Цикъл стихотворения
Голямата награда тази година не се присъжда.

  • НЛК "Море" 2016
  • НЛК "Море" 2016
  • НЛК "Море" 2016
  • НЛК "Море" 2016