Бургас, к-с ``Меден рудник`` бл. 25

НЛК „Море“ 2018

На 10.05.2018 г. от 18.00 ч. в БХГ „Петко Задгорски”  се състоя тържество по повод връчване на наградите от Национален литературен конкурс „Море” 2018. Това е седмото издание на конкурса като национален организиран от читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985”със съдействието на Община Бургас.

Морето е магията, която събира талантите. То привлича със своята сила и безкрайност. Като че ли всеки, изкушен от литературата в един или друг момент е посветил стих, мисъл, ред на морето.. Морето е вдъхновение  и за тези, които са родени тук – в Бургас, и за тези, родени далеч от него. Като всяка година, така и сега участниците в конкурса са от цялата страна на възраст от 15 до 25 г. Младите хора умеят да пишат и търсят изява на своето творчество Едно такова място е Национален литературен конкурс „Море”. Тази година в конкурса участваха 165 творби. По традиция журито се избира от утвърдени имена в литературния живот от Бургас и страната. Председател на журито за 2018 г. е Катерина Стойкова – Клемър и членове Добрина Топалова д-р по литературознание, Румяна Емануилиду –  издател и журналист и композиторът Стефан Диомов.

Решението на журито:  категория „ЕСЕ”

Трета награда се присъжда на Деница Иванова, 16 г. Казанлък за „Сезонът на чайките“

Втора награда e за Полина–Десислава Батешкова, 22 г., Варна, за „Спомен от един рапан”

Първа награда е за Радостина Гущерова, 18 г. Петрич, за „Защо плаче морето”

Категория „ПОЕЗИЯ”          

Трета награда се присъжда на Ирена Петрова, 25 г. – София, за „Хемингуей” и на Светислав Тодоров, 16 г., София, за „Чудо над морето”

Втора  награда е за Стамена Дацева , 22 г. – Разград, за  „Медуза”

Първа награда ,печели Полина–Десислава Батешкова, 22 г. за „Кеят и татко”

Специалната награда за стихотворение – текст за песен се присъжда на Мария Лазарова Гаралова,  22 г. Ракитово за „Луната отпива от морското вино…” Маестро Диомов обяви и подгласници на победителката – Йоана Недялкова на 16 г. от София и Иван Савов на 21 г. от Силистра.

Награда на Регионална библиотека “П.К.Яворов” – Бургас се присъжда на Бианка-Мария Масларова, 22 г. – Бургас, за „По сандали в снега”

Награда на книжарница „Хермес” – Бургас се присъжда на Клаудия Йорданова, 16 г. – Бургас за „Разговор с морето”

 Голямата награда тази година не се присъжда, но по преценка на г-жа Румяна Емануилиду  от издателска къща „Знаци” ще отпечата стихосбирка на впечатлилата я Полина–Десислава Батешкова.

  • НЛК "Море" 2018
  • НЛК "Море" 2018
  • НЛК "Море" 2018